Wkrótce najnowsza publikacja prof. Andrzeja K. Kuropatnickiego, dr Marzeny Keating oraz dra Pawła Hamery „Historia Irlandii. Aspekty kulinarne”

Już niebawem do naszych nowości dołączy książka prof. Andrzeja K. Kuropatnickiego, dr Marzeny Keating oraz dra Pawła Hamery „Historia Irlandii. Aspekty kulinarne”.
Monografia jest pierwszym polskim opracowaniem historii Irlandii uwzględniającym aspekty kulinarne oraz opisującym tradycje związane z uprawą i spożywaniem żywności. Od prostych i obfitych potraw starożytnych ludów po złożoną i wyrafinowaną kuchnię współczesnej Irlandii, tradycje kulinarne tego kraju odzwierciedlają jego długą i bogatą przeszłość. W całej swojej historii jedzenie w Irlandii było kształtowane przez wiele czynników, w tym geografię, klimat, religię i politykę, a także wpływ innych kultur i kuchni. Pomimo wielu zmian i wstrząsów, których Irlandia doświadczyła na przestrzeni wieków, jej tradycje żywieniowe przetrwały i dziś kuchnia irlandzka jest znana na całym świecie ze swojej jakości, smaku i różnorodności.