Przejdź do menu Przejdź do treści

Komitet Honorowy obchodów Tysiąclecia Królestwa Polskiego w Małopolsce z udziałem przedstawicieli Wydziału Nauk Humanistycznych UKEN


W 2025 roku przypada jubileusz Tysiąclecia Królestwa Polskiego, kiedy to w 1025 roku w Gnieźnie odbyła się koronacja księcia Bolesława Chrobrego na Króla Polski.


26 lutego 2024 roku Sejmik Województwa Małopolskiego uchwalił deklarację o uczczeniu tego wyjątkowego jubileuszu w Małopolsce. Województwo Małopolskie włącza się w ten sposób w organizację lokalnych i ogólnopolskich obchodów jubileuszu tego niezwykle istotnego dla naszej historii wydarzenia.


W skład Komitetu Honorowego obchodów Tysiąclecia Królestwa Polskiego w Małopolsce znalazło się dwóch przedstawicieli naszego Wydziału:

prof. dr hab. Zdzisław Noga – Kierownik Katedry Archiwistyki i Nauk Pomocniczych Historii, Instytut Historii i Archiwistyki, oraz

dr hab. Andrzej Kuropatnicki –  prof. Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej – Dziekan Wydziału Nauk Humanistycznych

(skład Komitetu Honorowego na stronie https://www.malopolska.pl/1025/komitet-honorowy)


Rozmowy o historii:

Dla Bolesława Chrobrego Kraków stał się punktem wyjścia do wywalczenia Królestwa Polskiego – Rozmowa z prof. dr. hab. Zdzisławem Nogą, mediewistą, kierownikiem Katedry Archiwistyki i Nauk Pomocniczych Historii Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie – https://www.malopolska.pl/1025/rozmowy-o-historii/dla-boleslawa-chrobrego-krakow-stal-sie-punktem-wyjscia-do-wywalczenia-krolestwa-polskiego

Jagiełło lubił kaszę i pierogi, a Sobieski był kulinarnym kosmopolitą – Rozmowa z prof. dr. hab. Andrzejem Kuropatnickim, Dziekanem Wydziału Nauk Humanistycznych Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie, ekspertem w zakresie historii wyżywienia oraz historii kultury materialnej w Anglii i Irlandii – https://www.malopolska.pl/1025/rozmowy-o-historii/jagiello-lubil-kasze-i-pierogi-a-sobieski-byl-kulinarnym-kosmopolita